Informatica 4r i 3r


Clasificació per taxonomia i folcsonomia.

És la categorització col·laborativa per mitjà d’etiquetes simples en un espai de noms pla, sense jerarquies ni relacions de parentiu predeterminades. Es tracta d’una pràctica que es produeix en entorns de software social  els millors exponents dels quals són llocs compartits com del.icio.us  (hipervincles favorits),Flickr (fotografies). L’etiquetatge social (en anglès, folksonomy) és una eina que permet organitzar la xarxa mitjançant la col.laboració i tractament de les etiquetes per anotar i categoritzar els continguts de la web.

Si es compara amb altres sistemes de categorització, com el de Gmail, el qual també utilitza etiquetes, es distingeix en què els usuaris comparteixen les categoritzacions, aspecte que no succeeix a Gmail.

Les folcsonomies sorgeixen quan diversos usuaris col·laboren en la descripció d’un mateix material informatiu.

Derivat de taxonomia, el terme folksonomy ha estat atribuït a Thomas Vander Wal.Taxonomia procedeix del greg “taxis” i “nomos”: Taxis significa classificació i nomos (o nòmia), ordenar, gestionar; per la seva banda, “folc” prové de l’alemany “poble” (volks). Com a conseqüència, d’acord amb la seva formació           etimològica  , folcsonomia (folc+taxo+nòmía) significa literalment “classificació gestionada pel poble”.

Apareixen dos tipus de folcsonomia segons

  • Folcsonomia àmplia: On el creador no influeix en les etiquetes que es posen al seu contingut, sinó que són les pròpies persones usuàries les que ho fan, afavorint d’aquesta manera que aquestes etiquetes estiguin en els seus idiomes propis i amb les seves paraules.
  • Folcsonomia estreta: A diferència de l’anterior, és només el creador del contingut o un nombre reduït de persones les que apliquen les etiquetes al contingut. Generalment aquest tipus de folcsonomia està directament associada a un objecte i és difícil saber com estan sent utilitzades. Per tant, no genera vocabulari o altres descripcions emergents.

La taxonomia fa referència a la web 1.0, i és la forma de classificació de la informació en categories jeràrquiques; mentre que folcsonomia fa referència a la web 2.0 i és una forma de classificació en base a etiquetes simples en un espai horitzontal i descentralitzat.

És a dir, que en la web 1.0 un dels conceptes claus és la publicació, mentre que a la web 2.0 el concepte és la participació.

En la web 2.0, per tant, els diferents usuaris col·laboren per descriure un mateix material, donant pas al concepte de prosumers: producer+consumer.

Exemples:
– taxonomia: Trípodos
– folcsonomia: YouTub

Accede a les pàgines anteriors i explica les diferencies que troves

Procucció de contigunts en xarxa.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s