Informatica 2n


La propera sessió farem la prrova escrita del processador de text.

Aui comencem una nova unitat

Unitat  EL full de Càlcul

INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL

 • Un full de càlcul és un programa que ens permet manipular dades numèriques i alfanumèriques, realitzar càlculs complexos amb elles, representar càlculs de forma gràfica i crear bases de dades.
 • Avui dia, els programes de full de càlcul que més s’utilitzen són el Microsof Excel , l’OpenOffice Calc i l’aplicació de full de càlcul de Google Docs.
 • Per poder utilitzar Microsoft Excel o OpenOffice Calc a Windows, caldrà tenir instal·lat prèviament el paquet de  Microsoft  office o el’OpenOffice, respectivament. Dins l’entorn de Linux, l’OpenOffice ja hi sol estar instal·lat.
 • Per obrir un full de càlcul, hem d’anar a “Inici”, seleccionar “Tots els programes” i escollir-hi Excel (al grup de Microsoft Office), o bé Calc (al grup d’Open Office), si treballem a Windows. A Linux, seleccionarem l’OpenOffice Calc al menú “Programes”. A Google Docs, anirem al botó “Nou” i hi escollirem l’opció “Full de Càlcul”.

Per tancar un full de càlcul, hem d’accedir al menú “Arxiu” i escollir-hi l’opció “Tancar”, fer servir la icona de tancament de finestres o bé les tecles abreujades “Alt+F4”.

Com instal·lar i obrir un full de càlcul

Primer de tot hem de tenir en compte que, per poder utilitzar dins l’entorn Windows el full de càlcul Microsoft Excel, caldrà tenir instal·lat prèviament el paquet de Microsoft Office. El mateix passarà amb l’OpenOffice Calc, que fa necessari que instal·lem abans el paquet OpenOffice (si treballem amb un sistema operatiu Linux , com ara Ubuntu , habitualment l’OpenOffice ja hi estarà instal·lat).

Diferència entre llibre i full de càlcul

En un programa de  full de calcul, cadascun dels arxiu s’anomena llibre. D’aquesta manera, podem dir que quan obrim un arxiu d’Excel, per exemple, estem obrint un llibre d’Excel.

Cada llibre està format per un conjunt de pàgines, i cadascuna d’aquestes pàgines s’anomena full de càlcul. Els fulls de càlcul poden ser independents o bé estar interconnectats, i són l’espai on allotgem totes les dades i la informació que anem introduint al document. Aquesta àrea del full de càlcul on manipulem les dades s’estructura en forma de taula.

Per seleccionar un full, és a dir, per mostrar-ne el contingut a la pantalla, només hem de fer un clic sobre la seva pestanyeta, que es troba a la part inferior del full. De fet, en aquesta secció inferior és on trobem les pestanyes de cadascun dels fulls de càlcul que formen part del llibre que tenim obert en un moment determinat.

Què són les cel·les?

Tal com hem vist, l’àrea del full de càlcul on manipulem les dades s’estructura en forma de taula. Cadascun dels elements que formen aquesta taula rep el nom de cel·la, i podem dir que una cel·la és la unitat mínima d’informació d’un full.

Cadascuna de les cel·les rep un nom determinat, en funció de la posició que ocupa a la taula del full de càlcul. Per assignar el nom de cada cel·la es pren com a referència la ubicació de la fila i la columna en què es troba.

Distribució en files i columnes

Les files del full de càlcul es defineixen mitjançant números, començant per 1, en ordre descendent. Les columnes, en canvi, es defineixen amb una lletra majúscula, començant per la A, d’esquerra a dreta. Després de la lletra Z s’utilitzen dues lletres, tot començant per AA.

El nom de cada cel·la ve determinat, com ja s’ha comentat, per la seva ubicació en la taula, segons la fila i la columna en què es troba.

D’aquesta manera, la cel·la A1 és la que se situa a dalt i a l’esquerra del document, i és la que està seleccionada de forma predeterminada sempre que obrim un full. La cel·la que es troba immediatament a la seva dreta és la cel·la B1, ja que es troba a la columna B i a la fila 1, i així successivament amb totes les cel·les.

Abans, el límit clàssic de files i columnes era de 65.536 x 256. Avui dia, els programes de full de càlcul actuals permeten editar fulls encara més grans.

Tipus de dades

Les cel·les poden contenir diferents tipus de dades.

Per saber de quins tipus de dades disposem en un full de càlcul determinat, només caldrà que premem amb el botó dret del ratolí damunt d’una cel·la i que, al menú desplegable que se’ns obre, hi seleccionem l’opció “Format de cel·les”. En aquest espai, entre d’altres opcions, podrem indicar quina categoria i format desitgem per a aquella cel·la en concret. Podran ser, entre d’altres, dels tipus següents:

 1. Nombres amb decimals i punts de milers
 1. Nombres en format científic
 2. Fraccions
 3. Percentatges
 4. Dates i hores
 5. Moneda
 6. Valors lògics
 7. Text

Activitats individuals

 • Fes un full de càlcul amb el cost d’una sèrie de productes comprats sense IVA, i calcula el cost total mitjançant la fórmula d’afegir el 16% de percentatge.
 • Dins d’un full de càlcul, prem amb el botó dret del ratolí damunt d’una cel·la determinada i selecciona, al menú desplegable que s’obre, l’opció “Format de cel·les”. Observa les diferents possibilitats i respon la pregunta següent: Quins tipus de dades pot contenir una cel·la?
 • Amb un programa de full de càlcul, realitza les accions següents:
  • Obre un nou arxiu de full de càlcul.
  • Escriu la paraula “Prova” dins del full.
  • Desa el full.
  • Anomena l’arxiu “Prova001” i ubica’l a l’escriptori.
  • Vés a l’escriptori i obre novament l’arxiu “Prova001”.
 • Hi apareix el contingut que havies escrit?
 • Intenta configurar el desament automàtic del programa de full de càlcul que estàs utilitzant perquè tingui lloc cada 3 minuts.
 • Redacta una fitxa resum destinada a explicar les diferents funcionalitats que ofereix un full de càlcul i que hem anat comentant en aquesta unitat. La fitxa en qüestió haurà de contenir els punts següents, dels quals hauràs de desenvolupar-ne l’explicació corresponent, tot experimentant amb un full de càlcul i mirant de no consultar els continguts d’aquesta unitat:
  • Passos per inserir files, columnes i cel·les
  • Passos per eliminar files, columnes i cel·les
  • Passos per inserir i/o eliminar fulls
  • Com eliminar el contingut o format de les cel·les
 • En un document de full de càlcul, realitza les accions següents:
  • Fes a la columna “B” del full de càlcul una llista amb els dies de la setmana de dalt a baix.
  • Copia les cel·les d’aquesta llista i enganxa-les a la columna “D” del full”.
  • Després, talla la llista de la columna “D” i enganxa-la a la columna “F”.
  • Què ha passat durant aquests diferents processos que has anat seguint? Redacta les teves apreciacions.
 • Si a la columna “H” comencem una llista similar a les que hem estat treballant, i escrivim “dilluns” a la primera cel·la i “dimarts” a la segona: Quines opcions podem dur a terme perquè els dies de la resta de la setmana s’omplin automàticament? Fes proves i redacta la teva resposta, un cop ho hagis resolt.

Activitats en grup

 • Dissenyeu un full de càlcul amb les despeses setmanals de tres de vosaltres, on quedin definits els diferents tipus de despeses (alimentació, oci, transports, etc.) i els dies de la setmana.
 • Per parelles, prepareu un full de càlcul, dins un llibre de MicrosofExcel  o bé d’OpenOffice Calc, en el qual haureu d’indicar alguns exemples de tipus de dades. A la primera fila (la fila 1) de la taula, indiqueu-hi cinc exemples (concretament, a les columnes A, B, C, D i E) de valors amb nombres decimals; a la fila 2, indiqueu-hi cinc exemples de valors amb percentatges; a la fila 3, cinc exemples de valors amb data i/o hora; i a la fila 4, cinc exemples de valors amb moneda d’euro.
 • Comenteu i, si cal, debateu amb el grup classe sobre la importància de desar els documents de full de càlcul en una ubicació apropiada i amb un nom que en descrigui clarament el contingut. Hi ha alguna diferència pel que fa a això en el cas que treballem en un ordinador o equip compartit amb altres persones respecte al que fem quan treballem en el nostre equip personal? Per què? Quines recomanacions us vénen al cap al respecte?
 • Quins criteris seguiríeu a l’hora de guardar documents de full de càlcul? Proveu de confeccionar, entre tots, un decàleg de recomanacions a tenir en compte.
 • Comenteu entre tots quina utilitat pot tenir la funcionalitat d’eliminar el contingut, o bé el format, d’una cel·la o d’un conjunt de cel·les, sense arribar a eliminar-les completament. És realment útil? Per què?
 • Comenteu entre tot el grup classe els diferents trucs, a nivell personal, que cadascú de vosaltres coneix pel que fa a l’edició de documents de full de càlcul. Poseu en comú les vostres experiències i coneixements al respecte i recopileu-los. Coneixeu altres funcionalitats que no s’hagin vist en aquesta unitat? Quines? Com es porten a terme?
Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s