informatica 1er


Pàgines web.Navegació

Hem d’entendre Internet com un mètode d’interconnexió d’ordinadors (i altres aparells electrònics, com PDA, mòbils,….) basat en un conjunt de protocols anomenats TCP/IP (protocol de control de transmissió/protocol d’Internet). També es coneix Internet com la “xarxa de xarxes”.

Es pot definir El Web o WWW (World Wide Web) com una xarxa de pàgines escrites en hipertext amb el lleguatge de marcatge HTML, i connectades entre si, de manera que formin un sol cos de coneixement fàcilment navegable. Per accedir-hi, l’unica eina indispensable és un navegador web.

No hem de confondre WWW amb Internet.

El web es basa en tres estàndards per funcionar:

 1. L’URL (Localitzador Uniforme de Recursos) que s’encarrega de donar una adreça única per tal de localitzar cada pàgina.
 2. L’HTTP (Protocol de Transferència d’Hiper Text) és el protocol que especifica la manera com s’enviarà i es rebrà la informació entre el navegador i el servidor.
 3. L’HTML (Llenguatge de marcat d’hipertext) és un mètode per especificar com s’ha de veure aquesta informació al navegador.

En català, quan es parla del web en masculí es fa referència al sistema, però quan es parla del web en femení es fa referència a només una de les pàgines del sistema.

Una pàgina web és un document de la World Wide Web, normalment escrit en el lleguatge o codi denominat HTML i amb extensions de fitxer .html o .htm. El seu contingut es coneix com a hipertext, que significa que la informació de la pàgina conté enllaços -també denominats hipervincles- per facilitar la navegació d’una pàgina o secció a una altra.

Les pàgines web que consisteixen en text estàtic normalment utilitzen l’extensió de l’arxiu .htm o .html. Ara bé, hi ha altres pàgines denominades “dinàmiques”, que a partir d’una sèrie d’instruccions, construeixen al moment la pàgina web amb la informació sol·licitada. Aquestes pàgines tenen la extensió propia del llenguatge o tecnologia que s’ha utilitzat per a crear el codi, com .php (PHP), .jsp (JavaServer), etc.

Un lloc web és una col·lecció de pàgines web emmagatzemades en un directori o entre directoris relacionats d’un servidor web. Cada lloc web inclou un pàgina index, que normalment s’anomena index.html.

Què són les galetes o cookies?
Una galeta o cookie és un fitxer que es descarrega en el teu ordinador a l’accedir a determinadas páginas web. Les galetes permeten a una pàgina web, entre altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d’un usuari o del seu equip i, depenent de la informació que continguin i de la forma en què utilitzi el seu equip, poden utilitzar-se per reconèixer a l’usuari.

Tipus de galetes
– Segons qui sigui l’entitat que gestioni el domini des d’on s’envien les galetes i tracti les dades que s’obtinguin, es poden distingir dos tipus: galetes pròpies i galetes de tercers.
– Existeix també una segona classificació segons el termini de temps que romanen emmagatzemades en el navegador del client, podent tractar-se de galetes de sessió o galetes persistents.
– Existeix una altra classificació amb cinc tipus de galetes segons la finalitat per la qual es tractin les dades obtingudes: galetes tècniques, galetes de personalització, galetes d’anàlisi, galetes publicitàries i galetes de publicitat comportamental.

Com modificar la configuració de les galetes
Pots restringir, bloquejar o esborrar les galetes utilitzant el teu navegador. En cada navegador l’operativa és diferent. Aquí tens els enllaços per a fer-ho amb alguns dels navegadors més populars:

 • Chrome
 • Firefox
 • Internet Explorer (en castellà)
 • Safari (en anglès)
  Activitat
 • 1.-Averigua al teu navigador quines són les galletes que tens acceptades  i escriu un arxiu amb el llistat.
 • Fes un llistat de al menys 5 págines web indicant el nom del servidor
Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a informatica 1er

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s