INFORMATICA 3ER


Unitat didàctica 1. Internet.
Ferramentes i servicis.

Per fer-te servir de la xarxa d’internet cal tenir les eines adequades, necessites tindre al teu ordinador un navegador que tinga la capacitat de traduir el protocol de la xarxa i un cercador per a trovar l’informació que vols.

Com es pot trobar l’eina de recerca més adequada? 

 
QUÈ CERCAM? ON HO PODEM TROBAR?
Informació sobre un tema general (astronomia) Directori
Informació sobre un tema local Cercador d’àmbit local (com BalearWeb)
Informació sobre un tema molt concret (migracions d’aus) Cercador o metacercador
Pàgines personals Cercador
Organitzacions, institucions i empreses Directoris
Adreces de correu electrònic Cercadors de correu
Llibres Catàlegs, ISBN, llibreries
Imatges Directoris

 Cercadors

Els cercadors són els sistemes automàtics que tenen per objectiu emmagatzemar i recuperar informació que hi ha a Internet en una base de dades, la qual pot ser interrogada des d’un formulari senzill. Es basen en l’ús d’un robot o programa que recorre la xarxa automàticament per localitzar pàgines web, indexar-les i introduir-les a la seva base de dades. La informació es pot recuperar utilitzant un programa de consulta, a través dels llenguatges d’interrogació, que varia segons el cercador. Caldrà consultar les ajudes.

Per exemple: Google.

 Directoris

La majoria dels cercadors incorporen també un directori: conjunt d’enllaços d’adreces d’Internet organitzats per àrees temàtiques i/o geogràfiques. Normalment la indexació està feta per persones seguint un criteri temàtic.

Veure exemples a la secció de directoris.

Els directoris poden estar comentats, amb una valoració del recurs.

Per exemple: Directori Google.

 Metacercadors

Els metacercadors són sistemes de recerca que no tenen una base de dades pròpia, sinó que utilitzen les dels diversos cercadors on executen la recerca de manera simultània.

Per exemple: Metacrawler .

 Portals

Un portal és un sistema d’accés a la informació, un punt de la xarxa amb prestigi, garantia de credibilitat i capacitat d’atracció suficient perquè l’usuari el triï com a porta habitual d’entrada en els seus recorreguts i en les cerques d’informació a Internet. L’objectiu principal és esdevenir grans superfícies virtuals de serveis. Aporten a l’usuari un valor afegit: personalitzen la recerca i ens presenten els resultats valorats de manera que nosaltres ja tenim una qualificació prèvia dels recursos que ens ofereixen. Per tant, ens podrem estalviar algunes etapes en els processos de selecció d’eines de cerca.

El portal pot estar compost per un cercador, un índex temàtic i diversos serveis de valor afegit com notícies del sector, compra electrònica, compte de correu electrònica gratuït, tertúlies, allotjament pàgines web, … Són llocs web que viuen de la publicitat, per tant, les pàgines són plenes de publicitat, però, a canvi, són un accés i una porta per aconseguir informació en línia.

Per exemple:

Comunitats virtuals

Les comunitats virtuals superen els límits de les propostes de cerca d’Internet i els interessos concrets de l’usuari de la xarxa pel que fa a l’optimització de la gestió de la informació. Prèviament a les nostres necessitats d’informació, algú amb interessos coincidents amb els nostres ja ha cercat, localitzat, valorat, editat, i publicat electrònicament una part d’aquesta informació.

Per exemple: Tinet

Transferència d’arxius per mitjà d’un client de FTP.

Activitat

1.- Fer el mapa conceptual el temarii de avui.

2.-Visita cada uno dels links que et propose com a exemples i escriu en un arxiu writer el contingut de la web propossada.Al finalitzar puja’l al dropbox

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s